delegacja
Moderator: Admin1
delegacja
Witam,
potrzebuję porady odnośnie rozliczania diet pracownikom. Naczytałam się już wiele interpretacji i musiałam przyjąć jakiś sposób rozliczenia jednak wciąż nie wiem czy robię to dobrze. 2 przypadki:
1. Pracownik był w delegacji 1 dzień, z tego tytułu wypłacono mu dietę 30 zł, do rozliczenia delegacji przedłożył również rachunek w wysokości 60 zł za usługę gastronomiczną był to obiad z kontrahentem w celu omówienia ważnych spraw biznesowych.
Czy powinnam mu za ten obiad potracić z diety 15 zł (30-(30*15%))? Co z usługą gastronomiczną, czy nadwyżka ponad limit diety stanowi w tym przypadku przychód pracownika ze stosunku pracy, czy nie?
2. Pracownik był w delegacji 1 dzień, z tego tytułu wypłacono mu dietę 30 zł, do rozliczenia delegacji przedłożył również rachunek w wysokości 60 zł za usługę gastronomiczną - śniadanie w hotelu.
Potrącam mu zatem z diety 7,5zł. Czy nadwyżka ponad limit diety tj. 52,5 zł (60-7,5zł) stanowi przychód pracownika ze stosunku pracy podlegający opodatkowaniu i oskładkowaniu?
potrzebuję porady odnośnie rozliczania diet pracownikom. Naczytałam się już wiele interpretacji i musiałam przyjąć jakiś sposób rozliczenia jednak wciąż nie wiem czy robię to dobrze. 2 przypadki:
1. Pracownik był w delegacji 1 dzień, z tego tytułu wypłacono mu dietę 30 zł, do rozliczenia delegacji przedłożył również rachunek w wysokości 60 zł za usługę gastronomiczną był to obiad z kontrahentem w celu omówienia ważnych spraw biznesowych.
Czy powinnam mu za ten obiad potracić z diety 15 zł (30-(30*15%))? Co z usługą gastronomiczną, czy nadwyżka ponad limit diety stanowi w tym przypadku przychód pracownika ze stosunku pracy, czy nie?
2. Pracownik był w delegacji 1 dzień, z tego tytułu wypłacono mu dietę 30 zł, do rozliczenia delegacji przedłożył również rachunek w wysokości 60 zł za usługę gastronomiczną - śniadanie w hotelu.
Potrącam mu zatem z diety 7,5zł. Czy nadwyżka ponad limit diety tj. 52,5 zł (60-7,5zł) stanowi przychód pracownika ze stosunku pracy podlegający opodatkowaniu i oskładkowaniu?
- czar82
- Posty: 4
- Rejestracja: 13 paź 2016, o 23:14
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
Re: delegacja
Jak dla mnie - a takie mam doświadczenie, delegacja jest po to, żeby załatwiać sprawy biznesowe. W związku z tym dieta służy jako "narzędzie" do pomocy przy tej pracy, ergo nie rozumiem dlaczego pracownik chce się jeszcze rozliczać z dodatkowych kosztów, tym bardziej gastronomicznych. Jest to jego prywatny wydatek i po to ma dietę. Jeśli obiad z klientem miałby być rozliczony, to raczej z faktury i pieniądze do zwrotu, o ile pracodawca wyrazi zgodę. Żadnego opodatkowania tu nie widzę.
Implications chroniques du traitement par le citrate de sildГ©nafil de l'hypogonadisme chez les personnes ГўgГ©es et dГ©veloppement complet, un cialis tolГЁre le prix gagnant et enregistre les numГ©ros.
- Kolport
- Posty: 10
- Rejestracja: 9 lis 2017, o 23:36
- Lokalizacja: GB
- Podziękował;: 0
- Otrzymał podziękowań: 0
- Kontakt:
Re: delegacja
Nie odliczaj. 30 zł to dieta, która mu przysługuje na prywatne cele (tzw. do przeżycia), a obiad biznesowy jadł z klientem, czyli wykonywał pracę, czyli firma powinna za to zapłacić.
https://t.me/pump_upp